Na vrh

Vse o majonezi

Majoneza je hladna omaka, ki nastane z mešanjem jajčnih rumenjakov in rastlinskega olja (sončnično, repično), zmesi pa se nato doda še druge dodatke kot npr. kis, gorčica, limonin sok, sol, poper in po želji tudi razna zelišča. Barva se spreminja od skoraj bele do bledo rumene, njena tekstura pa je lahko kremasta ali kot gosti gel.

Majoneza spada med predelana visoko kalorična živila, bogata z maščobami in holesterolom. Zaradi teh lastnosti se priporoča, da jo uživamo zmerno. Kot zanimivost, ena velika žlica majoneze (okrog 20 g) vsebuje kar 180 kalorij, s tremi žlicami majoneze na dan pa izpolnimo dnevne kalorične potrebe po vseh maščobah.

Njen izvor ni popolnoma znan, saj se v Evropi pojavljata dve zgodbi o njenem nastanku, ena prihaja iz Francije, druga pa iz Španije. Ne glede na spor okrog nastanka recepta, pa nedvomno lahko priljubljenost majoneze in njeno razširjenost pripišemo Francozom. Omaka, ki je bila sprva pojem prefinjenosti, je z industrijsko proizvodnjo postala široko dostopna in je znana kot vsakdanji dodatek jedem in osnova za različne omake ter recepte.

Majoneza je hkrati samostojna omaka – popolna za k mesu ali ribam ali kot vezivo v krompirjevi solati, solati s testeninami, tunini solati ali piščančji solati – in osnova za druge omake, vključno s tatarsko omako, remulado, solatnimi prelivi. Lahko jo mešamo s svežimi zelišči, mletimi začimbami, pekočo omako, gorčico, naribanim sirom, čiliji, karijem v prahu, sojino omako ali s kečapom, da naredimo osnovno omako za cvrtje ali burger. Idealna je kot dip in seveda kot dodatek v sendviču.

Kako pa prepoznamo »pravo« majonezo? Tako, da preberemo deklaracijo, na kateri je navedeno, da majoneza vsebuje vsaj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka. Poleg prave majoneze pa je na policah tudi veliko variant (niso majoneza), ki vsebujejo manjši odstotek maščobe, manjši odstotek rumenjaka (ali so celo brez rumenjaka), dodane pa so jim še druge snovi, da ohranijo okus in teksturo majoneze. Najdemo jih pod različnimi imeni: majonezna omaka, lahka majoneza, veganska majoneza, … .

 

Kot pri večini stvari v življenju, se tudi pri uživanju majoneze držimo načela zmernosti, hkrati pa si moramo obvezno dovoliti uživanje brez slabe vesti, saj smo ljudje narejeni tudi za užitke in prav je, da si jih znamo privoščiti in dovoliti.