Na vrh

Trend ulične prehrane

Ulična prehrana, street food, … takšni in podobni izrazi, ki se pri nas pojavljajo zadnjih nekaj let, predstavljajo nov, moderen trend v prehrani, ki je v prvi vrsti dostopna, preprosta in po zadnjih smernicah.

V svetu je ulična prehrana že dobro poznana in uveljavljena, najdemo jo v mnogih potovalnih tovornjakih s hrano, stojnicah, kioskih, itd. . V Sloveniji si pod ulično prehrano še vedno po večini predstavljamo ponudbo bureka, kebaba, falaflov, a se jim v zadnjih letih pridružujejo jedi, ki si jih prej, ne bi zamislili kot hrano z ulice.

Ulična hrana ni zgolj hrana. Predstavlja element mestnega šarma, popestri urbano dogajanje, združuje ljudi različnih starosti in kultur. Lahko rečemo tudi, da gre za kulinarično dogodivščino, ki je inovativna, zdrava in privlačna. Med drugim je v Sloveniji zelo dobro poznan dogodek Odprta Kuhna, ki se v središču Ljubljane odvija vsak petek. Tam se predstavljajo ponudniki tako tradicionalne slovenske kuhinje kot tudi ostalih svetovnih okusov – povečini azijska, italijanska in mediteranska kulinarika. Ljudje pridejo na zajtrk, brunch, malico, kosilo ali pa samo na kozarec vina in prigrizek. Uživajo v dobri hrani, druženju in tako mesto utripa v prijetnem dogajanju.

Kakšna pa pravzaprav sploh je novodobna ulična prehrana? Čeprav bi pomislili, da je nezdrava, iz sestavin slabše kvalitete, je vse prej kot to. Jedi so pripravljene iz kakovostnih, lokalnih sestavin. Poleg izvrstnega okusa, so jedi pripravljene tako, da so prava paša za oči. Ponudniki veliko dajo na samo prezentacijo jedi, saj konec koncev jemo tudi z očmi in če je hrana pripravljena lično, jo pojemo še s toliko večjim užitkom.

Če si zaželimo npr. gurmanskega burgerja, bomo dobili mleto meso iz 100% govejega mesa slovenskega porekla, bombetke pripravljene iz najboljše moke po posebnem receptu, zelenjavo iz okoliških kmetij ter omake slovenskih proizvajalcev. Posežemo lahko tudi po bolj inovativnih ali pa popolnoma tradicionalnih jedeh. Vedno se najde nekaj za vsak okus.

 

Ulična prehrana nam ponuja razvajanje brbončic, spoznavanje novih jedi in okusov, predvsem pa prijetno druženje ob dobri hrani in pijači. Ponudi nam sproščenost ob uživanju butične, gurmanske kulinarike.

Ljubezen gre skozi želodec, pravijo. Pa še kako drži!